Read in english: Opinions gathered during the debate ...
Prima pagină

Opinii culese din dezbatere privind principii si practica in domeniu

Prin meseria lor, urbanistii ajută la extinderea posibilitatilor de alegere si a sanselor de dezvoltare a persoanelor fizice şi juridice. Urbanistii recunosc responsabilitatea sociala a planului urbanistic, prin indicarea formelor de includere sociala si economica a grupurilor dezavantajate.

In societaţile democratice, activitatea urbanistilor este coordonată cu interesul public, responsabilitatile şi codul etic sunt juridic definite, conflictul de interese clar exprimat si modul de asociere precis statutat. Toate acestea sunt rezultate ale unor dezbateri si consultari plenare cu practicienii, pentru a reprezenta pozitia acestui corp profesional fata de propria meserie si fata de clienti.

Cu aceste cuvinte vom inchide prima dezbatere privind formele de asociere a urbanistilor din Romania. Multumim tuturor celor care au contribuit cu informatii in acest domeniu. Precizam, pentru cei interesati, ca materialul bibliografic anexat prezentei dezbateri va ramane in continuare pe site.

Informatii

Opiniile culese pe parcursul dezbaterii sunt sintetizate si organizate pe două categorii: principii de asociere si dreptul de practica.

1. Principii:

Dreptul de practică al fiecărui arhitect sau urbanist trebuie sa fie orientat catre afirmarea libertăţii spiritului;

Nevoia de a stabili criterii de calitate în practica arhitectilor/urbanistilor nu înseamnă automat că aceast lucru trebuie facut de catre guvern, ci poate fi realizat si printr-o organizatie formata din practicieni, precum asociatia arhitectilor sau asociaţia urbanistilor.

Dreptul de asociere trebuie sa porneasca din vointa breslei de a gasi noi forme de organizare care sa apere interesul clientului si nu al breslei. Apararea interesul clientului solicita forme de perfectionare continua a membrilor breslei in a raspunde schimbarilor continue aparute in mediul profesional.

Membrii asociati stabilesc prin dezbateri publice forme de functionare si standarde proprii de etică profesionala, pentru a incuraja formarea unei filozofii proprii care să fie acceptata de catre mediul administrativ şi politic.

2. Practica in domeniul urbanismului:

Dreptul de practica vine odată cu diploma obţinută din anumite cursuri. Nu orice grad academic este automat calificat pentru a deveni practician. Numai anumite diplome obtinute la universitati tehnice, departamente de arhitectură şi planificare, sau altele asemenea dau acces la practica. Aici este locul unde guvernul trebuie să-şi exercite rolul sau influenţa sa.

Pentru a putea lucra in planificarea urbana nu este obligatoriu sa fii urbanist autorizat, dar certificarea devine obligatorie pentru implicarea in cazuri juridice.

Despre noi
Experiență
Arhiva

IHS Romania SRL | Nr.reg. J40/14697/1994 | CUI: RO6135554
str. Victor Eftimiu 5-7, sector 1, București, România | tel/fax: +4021-313-7475 | email: office@ihs-romania.ro