Debaterea s-a incheiat. Puteti citi conluziile pe pagina:
Opinii culese din dezbatere privind principii si practica in domeniu
Obiectiv: Dezbaterea pe care o lansam astazi urmareste sa ofere urbanistilor romani, cu ajutorul dumneavoastra, informatii legate de formele si misiunile organizatiilor profesionale. Veti gasi exemple din practica altor tari, dar asteptam si informatii suplimentare din partea dumneavoastra. In continuare este schitat contextul asociativ al practicarii urbanismului in Romania.
In anul 2004 s-a infiintat, prin lege, Registrul Urbanistilor din Romania (RUR, www.rur.ro) care functioneaza ca autoritate plasata in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Efectul deciziilor sale se rasfrange asupra practicienilor, persoane fizice, in domeniul urbanismului.
Dreptul de practica este conditionat de plata catre Registru a mai multor tipuri de taxe. Pentru a fi atestat, urbanistul va achita o taxa de inscriere si una de examinare. Urbanistul primeste dreptul de a practica doar utilizand stampila inmanata de RUR. Pentru elaborarea fiecarui plan, urbanistul va plati o taxa Registrului, taxa ce variaza in functie de categoria de plan si de marimea teritoriului la care planul se refera.
In Romania, elaborarea planurilor de urbanism si amenajarea teritoriul (planuri de dezvoltare si de zonare a terenului) se subcontracteaza de catre administratia locala sau centrala, prin licitatie publica, firmelor private specializate in domeniu.
Dezbaterea se organizeaza in jurul urmatoarelor 5 intrebari:
Rezultatul acestei dezbateri va fi publicat pe site-ul IHS Romania la sfarsitul lunii mai 2006. Pentru orice alte informatii, va rugam sa ne contactati la adresa: office@ihs-romania.ro
Va multumim!